مهندس خليل راحتي در زمينه اين برنامه گفت: برنامه راهبردي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در سال 1395 با توجه به ارکان اقتصاد مقاومتی از منظر مقام معظم رهبري مشتمل بر مقاوم بودن اقتصاد، استفاده از همه ظرفيتهاى دولتى و مردمى، حمايت از توليد ملى، مديريت منابع ارزى و مديريت مصرف تدوين شده است.
وي، شفافسازی اقتصاد و سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و زمینههای فسادزا در حوزههای پولی و مالی و توسعه سرمایه گذاریهای زیربنایی و ارتقاي درآمدهای پایدار و سالم را الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی بر اساس سياستهاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري ذكر نمود و اظهار كرد: در این خصوص سه رویکرد بسیار مهم شامل افزایش منابع درآمد پایدار، شفاف سازی فعاليتهاي اقتصادي و مديريت هزينهها قابل طرح ميباشد.
راحتي گفت: در دیداری که اعضای محترم هیئت دولت و جمعی از کارگزاران نظام به مناسبت نوروز با مقام معظم رهبری داشتند، ایشان ضمن تاکید مجدد بر شعار امسال یعنی "اقتصاد مقاومتی اقدام وعمل" خواستار تنظیم برنامههای تمامی سازمانها در این راستا و قراردادن شاخصهایی برای اندازهگیری نتایج حاصل از این اقدامات برشمردند و برای تحقق اين موضوع در سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور طي جلسات متعددی تلاش گرديد، برنامه عملیاتی قابل ارزیابی و سنجشي را برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی تدوين نماييم.
راحتي اضافه كرد: در تدوين برنامه راهبردي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در سال 1395 به سه اولويتكاري مورد تاكيد وزير محترم كشور براي سال جاري شامل اجرایی کردن سیاستهای اقتصاد مقاومتی در سطوح منطقهای، ایجاد تحول در رسیدگی به آسیبهای اجتماعی و ارتقاي روند تکریم ارباب رجوع در مناطق مختلف نيز مدنظر واقع گرديدهاست.
وي، اقدامات اولويتدار سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در سال 1395 را با توجه به سه ركن اصلي اقتصاد مقاومتی يعني افزایش منابع درآمد پایدار، شفافسازی و مديريت هزينهها را شامل هشت هدف كلان "برقراري انضباط و شفافيت مالي"، "مديريت مصرف و كاهش هزينهها"، "توسعه سرمايهگذاري و افزايش منابع درآمد پايدار"، "توسعه مديريت، افزایش بهرهوری و توانمندسازی نیروی کار"، "برقراري عدالت اجتماعي در تخصیص منابع، امكانات و خدمات"، "بهبود محيطزيست و ارتقاي كيفيت زندگي"، "توسعه حمل و نقل عمومي" و"شفافسازي و چابكسازي امور سازمان" اعلام نمود.
راحتي اقدامات اجرايي مورد نظر براي تحقق هدف برقراري انضباط و شفافيتمالي را تهيه نظام جامع مالي و حسابداري شهرداريها و دهياريها و تجزيه و تحليل تفريغ بودجه و صورتهاي مالي شهرداريها برشمرد.
قائم مقام سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در ادامه اقدامات اجرايي در نظر گرفته شده براي تحقق هدف توسعه سرمايهگذاري و افزايش درآمدهاي پايدار را اقداماتي شامل جذب سرمايهگذاري بخشخصوصي در شهرداريها به ميزان 100 هزار ميلياردريال و توسعه سرمايهگذاري در شهرداريها از طريق انتشار اوراق مشاركت توسط شهرداريها تا سقف 70 هزار ميليارد ريال ذكر نمود.
وي، پرداخت تسهيلات ارزانقيمت به طرحهاي درآمدزا تا سقف 500 ميلياردريال با نرخ 4 درصد، ساماندهي عوارض، بهاي خدمات و همچنين افزايش سهم درآمدهاي پايدار از 22 درصد فعلي به 24 درصد را ديگراقدامات اجرايي براي اين هدف معرفي نمود.
راحتي اعلام كرد: به منظور تحقق هدف توسعه سرمايهگذاري و افزايش درآمدهاي پايدار شهرداريها و دهياريها در سال 1395 به اجراي 100 طرح احياي بافتهاي ارزشمند تاريخي و گردشگري شهري، توسعه زيرساختهايگردشگري در 100 روستايهدف و راهاندازي انجمنهاي خيرين در راستاي اجراي پروژههاي شهري و روستايي كمك خواهيم كرد.
وي همچنين درخصوص اقدامات اجرايي بهمنظور تحقق هدف توسعه مديريت، افزایش بهرهوری و توانمندسازی نیروی کار شهرداريها و دهياريها گفت: در اين بخش بدنبال تجهيز شهرداريها و دهياريها به سيستم اطلاعات جغرافيايي GIS، افزايش بهرهوري پروژهها، كمك به تهيه برنامه پنجساله 100 شهرداري هستيم.
راحتي، اجراي دورههاي آموزشي تخصصي مجازي به ميزان 10 هزار نفر ساعت براي كاركنان شهرداريها و دهياريها و توسعه پوشش مديريت روستايي از 32 هزار و 500 دهياري به 33 هزار و 500 دهياري در خاتمه سال 1395 را ديگر اقدامات اجرايي مورد نظر هدف فوق ذكر نمود.
قائم مقام سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور اقدامات اجرايي مورد نظر براي تحقق هدف مديريت مصرف و كاهش هزينهها را شامل تغيير تركيب نيروي انساني شهرداريها از 70درصد ديپلم و زير ديپلم به 50درصد،كاهش سازمانهاي وابسته به شهرداريها از 1800 به 1500 و بازنگري ساختار سازماني تمامي شهرداريهاي زير 100 هزار نفر جمعيت و مراكز استانها برشمرد.
راحتي، تكريم اربابرجوع و تسهيل خدماترساني از طريق اتصال تمامي شهرداريها به درگاه پرداخت الكترونيك عوارض، يكپارچهسازي سامانههاي شهري و ساماندهي هزينه نگهداشت شهرداريها را ديگر اقدامات اجرايي در نظر گرفته شده براي اين هدف اعلام كرد.
وي، بهبود محيطزيست و ارتقاي كيفيتزندگي را ديگر هدف برنامه راهبردي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در سال 1395 اعلام نمود و آن را شامل بخشهايي نظير مديريت پسماندها، فضاي سبز و ايمني شهري و روستائي ذكر نمود.
راحتي اقدامات اجرايي در نظر گرفته شده براي بخش پسماندهاي شهري و روستائي را شامل كاهش ميزان دفن غير بهداشتي پسماند عادي از 75 درصد به 45 درصد از طريق ساماندهي 500 محل دفن غيربهداشتي شهري و روستايي، افزايش بازيافت مواد و انرژي پسماند عادي از 21 درصد به 26 درصد با ايجاد و تكميل 7 واحد بازيافت و كمك به احداث 2 واحد زباله سوز در استانهاي ساحلي اعلام كرد.
وي افزود: در بخش پسماندهاي شهري و روستائي اقدامات ديگري شامل افزايش ميزان تفكيك در مبدا زباله خشك از 3 درصد به 5 درصد از طريق كمك به اجراي طرح تفكيك از مبدا در 500 شهر و روستاي كشور، افزايش جمعآوري مكانيزه پسماند شهري از 28 درصد به 30 درصد از طريق خريد 200 دستگاه خودروي حمل زباله سنگين و افزايش نسبت جمعيت روستايي تحت پوشش سیستم جمع آوری پسماند از 65درصد به 70درصد از طریق خرید 200 دستگاه خودروی حمل زباله نیمه سنگین اجرا ميشود.
وي اضافه كرد: افزايش جمعيت تحتپوشش حمل بهداشتي متوفي درشهرهاي زير 100 هزار نفر جمعيت از 50 درصد به 67 درصد از طريق خريد 200 دستگاه خودروي حمل متوفي بهداشتي مجهز، ديگر اقدامي است كه در سال جاري اجرايي ميشود.
راحتي در ادامه اقدامات اجرايي بخش فضاي سبز شهري را افزايش ميزان مساحت فضاي سبز تحت پوشش شبكه مستقل آب خام از 51 درصد به 53 درصد از طريق كمك به اجراي مطالعات جداسازي شبكه آبرساني فضاي سبز شهري در 150 شهر كشور ذكر نمود
وي افزود: در بخش فضاي سبز روستايي، جمعيت بهرهمند از بوستان چندمنظوره روستايي از طريق ايجاد 320بوستان روستايي و 200 پارك كودك از 14 درصد به 16 درصد افزايش خواهد يافت.
راحتي همچنين اقدامات اجرايي مورد نظر در بخش ايمني و ْآتشنشاني شهري را افزايش جمعيت تحت پوشش خدمات ْآتشنشاني از 88 درصد به 93 درصد از طريق احداث 300 ايستگاه ْآتشنشاني و خريد 50دستگاه ماشين ْآتشنشاني و 3000 تجهيزات فردي ْآتشنشاني ذكر نمود.
وي اقدامات بخش ايمني روستايي را افزايش جمعيت تحت پوشش خدمات ايمني و آتشنشاني روستايي از 16درصد به 20درصد از طریق احداث200 پایگاه آتشنشاني و خريد 100دستگاه خودرو آتشنشاني اعلام نمود.
قائم مقام سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در ادامه اقدامات اجرايي مورد نظر براي هدف كلان برقراري عدالت اجتماعي در تخصیص منابع و امكانات را شامل كاهش آسيبهاي اجتماعي از طريق كمك به 60 طرح نوسازي بافتهاي فرسوده و استفاده از سازمانهاي مردمنهاد و مشاركت مردم در زمينه كاهش آسيبهاي اجتماعي شهري و روستائي به ويژه در بافتهاي فرسوده معرفي نمود.
راحتي افزود: در اين هدف از طریق اجرای5000 پروژه عمرانی و خدماتی روستائي به توسعه مناطق کمترتوسعه یافته كمك ميشود و تامين قير براي كمك به آسفالت 8000 كيلومتر از معابر شهرهاي زير 50 هزار نفر جمعيت صورت ميگيرد.
وي توسعه حمل ونقل عمومي را از ديگر اهداف كلان برنامه راهبردي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در سال 1395 برشمرد و گفت: در اين بخش بازسازي 1500 دستگاه اتوبوس و نوسازي 58 هزار دستگاه تاكسي فرسوده و زمينهسازي و نصب چهار هزار صافي ذرات دوده براي اتوبوس اجرايي خواهد شد.
راحتي، راهاندازي سامانه پايش پيمايش حمل بار شهري، زمينهسازي ساماندهي و ارائه بار برگ الكترونيكي براي ناوگان باري سبك و سنگين و يكپارچه سازي صدور گواهي برخط معاينه فني خودروهاي سبك در كشور را ديگر اقدامات اجرايي اين بخش ذكر نمود.
وي افزود: دراين بخش تلاش ميشود از طريق تامين و تحويل 146 واگن مترو، ظرفيت تعداد مسافر جابجا شدة روزانه به ميزان 365 هزار نفر افزايش يابد.
راحتي اضافه كرد: ایجاد سامانه حمل و نقل روستایی در هزار روستای واقع در حریم شهرها از طریق خرید 500 دستگاه مينيبوس و ون ديگر اقدام مورد نظر براي اين بخش است.
قائم مقام سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور، شفافسازي و چابكسازي امور اين سازمان شامل اصلاح ساختار سازماني و تعيين تكليف قراردادهاي معطل مانده از سالهاي قبل را ديگر هدف كلان سال جاري برشمرد.
وي در ادامه اظهار كرد: علاوه بر اهداف كلاني كه جزييات آن تشريح شد تهيه و پيگيري اسناد آسيبشناسي شهرداريها و لوايح قانوني نير در سال 1395 در دستور كار قرار دارد.
راحتي در اين زمينه گفت: پس از تشكيل كميسيون خاص امور کلانشهر تهران و سایر کلانشهرها در دولت يازدهم، چندين سند آسيبشناسي در زمينه حوزههاي وظيفه اي شهرداريها با هدف رفع برخي مشكلات موجود و ابهامات قانوني از سوي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور و با همكاري دستگاههاي اجرايي مرتبط و شهرداریها و شوراها تهيه شده است.
وي افزود: تاكنون اسناد آسیب شناسی کلانشهرها در حوزههای ْآتشنشانی و امور ایمنی، فضای سبز شهری، پسماندهای شهری و حمل و نقل و ترافیک شهری پس از تصويب كميسيون خاص امور کلانشهر تهران و سایر کلانشهرها به تصویب هيات وزيران رسيد و در قالب مصوبه هیات دولت به دستگاهها ابلاغ شد و ما بطور مرتب گزارشهايي از نحوه پيگيري و اجراي صحيح آنها از سوي شهرداريها و دستگاههاي اجرايي تهيه مينماييم.
راحتي در ادامه اظهار كرد: اسناد آسیب شناسی شهرداریها در حوزه میادین میوه و تره بار، ساماندهي صنايع و مشاغل شهری و مديريت بحران در كلانشهرها تهيه و براي سير مراحل قانوني به هيات دولت ارسال شده است.
وي متذكر شد: سند آسيبشناسي شهرداريها در زمينه نظام مالي و درآمدي شهرداريها و برنامه چهار ساله توسعه خطوط ريلي درون شهري و حومه، شامل تامين 2000 ناوگان با رويكرد توليد داخلي، هم در حال تهيه است.
راحتي همچنين در خصوص لوايح تهيه شده گفت: لوايح مديريتشهري، درآمدپايدار، دهياريها و آييننامه اداري و استخدامي شهرداريها از سوي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور تهيه و براي سير مراحل قانوني به هيات دولت ارسال شده است.
وي افزود: لوايح توسعه سرمايهگذاري در شهرداريها و مديريت يكپارچه ايمني شهر و روستا در حال تهيه است.
قائم مقام سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور در خاتمه گفت: در سال 1395 تلاش ميكنيم عملكرد شهرداريها و دهياريها را ارزيابي نماييم كه به اين منظور نظامنامههاي ارزیابی عملکرد شهرداریها و دهياريها براي اجرا ابلاغ و جشنوارههاي برترين عملكرد شهرداريها و طرحهاي برگزيده دهياريها نيز برگزار ميشود.